Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çocuk istismarını, çocuğun hayatına, sağlığına, gelişimine, güven, sorumluluk ve becerilerle ilgili genel değerlerine zarar vermek şeklinde tanımlamaktadır.
Çocuk yaşta maruz kalınan istismar, şiddet, psikolojik şiddet bireylerde derin tahribatlar yaratmaktadır ve bireylerin ruh sağlığında büyük izler bırakmaktadır.
Medyada yer alan örnekler bize konuyla ilgili fikir verse de çocuk istismarı vakaları ne yazık ki sanılandan çok daha yaygın durumdadır. Aile içi veya aile dışı bireyler tarafından istismara maruz kalan çocukların ruhunda, zihninde ve bedeninde onarılmaz yaralar açılmaktadır.
Ailelerin bu konudaki tutumları da çocuğa inanmama, bu durumu göz ardı etme şeklinde olabilmektedir. Fiziksel ve/veya psikolojik şiddete maruz kalan çocuğun kendini en çok güvende hissetme ihtiyacı duyduğu böyle bir dönemde çocuğa doğru şekilde destek olmak hayati önem taşımaktadır.
En değerli varlığımız, geleceğimizin mirasçıları çocuklarımızı şiddetin ve istismarın her türlüsünden korumak en önemli vazifelerimizden olmalıdır.
Çocuk istismarının meşrulaştırılması, çocuk istismarına göz yumulması kabul edilemez.