Çalıştığınız işyerinde mutsuz olduğunu gözlemlediğiniz çalışma arkadaşlarınızla ilgili bir şeyler yapmayı düşündünüz mü? Eğer şu ana kadar hiçbir şey yapma gereği duymadıysanız kendi ruh sağlığınız için bu fikrinizi gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü mutluluk gibi mutsuzluk da bulaşıcıdır.
Üstelik mutsuzluk sadece sizin değil, işyerinizin de “örgüt sağlığı” üzerinde etkilidir. Sağlıksız işyerinde uzun süre sağlıklı kalınamaz! Bunun “Ben işimi yaparım, gerisine karışmam” felsefesiyle sağlanabilirliği de yoktur.
Hiç olmazsa kendimiz ve çocuklarımız adına daha yaşanılır bir dünya, daha mutlu bir toplum için sorumluluk taşıyorsak, bu sorumluluğu, işyerinde beraber çalıştığımız insanlar için de hissetmeliyiz. Ailelerimiz gibi işyerlerimiz, toplumumuz ve dünyamız farklı çaptaki ortak gemilerimizdir.
Günlük yaşamımızda bize yansıyan insan manzaralarına dikkat edelim; etrafımızdaki insanları bir inceleyelim. Mutsuz insan; verdiği tepkilerden, davranışlarından, kullandığı kelimelerden, giydiği kıyafetlerden belli olur. Bizler ise bu uyarıcılara maruz kalıyor ve etkileniyoruz. Evet, çünkü duygular bulaşıcıdır. Bu bağlamda şöyle bir motto doğrudur: “İş arkadaşlarınız kadar mutlusunuz!”
Beethoven de “Mutlu olmak istiyorsan başkalarının mutluluğu içinde çalış” demiştir.
Bazıları mutsuz insanlardan kaçınarak çözüm üretmeye çalışıyor. Doğrusu, bu yönde çok sayıda telkin, tavsiye de vardır. Ama bu yol çoğu zaman doğru bir strateji olmadığı gibi, insani değerler açısından da sorunludur.
Yardım etmek, öğretmek, paylaşmak ya da en azından hatırını sormak mutluluğu arttıran faktörlerdir. İş hayatında sizin deneyimlerinizden faydalanacak, rehberliğinize ihtiyacı olan birileri mutlaka vardır. Sizden doğrudan bir istekte bulunulmasa da gözlemlerinize dayanarak kimin neye ihtiyaç duyduğunu anlayabilir, küçük de olsa bazı konularda iş arkadaşlarınızın işlerini kolaylaştıracak yardımda bulunabilir, nasıl olduğunu sorarak onların yalnız olmadığını gösterebilir, böylece yaptığınız işten de daha fazla keyif alabilirsiniz. Gördüğünüz gibi üstümüze düşen sorumluluk son derece basit ama bir o kadar da önemlidir. Bir ölçü duyarlılık, bir “tutam” da incelik bile işyerini çok daha “lezzetli” yapabilir.
“İşyerinin psikolojik sağlığı” bir işletme için orta ve uzun vadede çalışanların motivasyonu, performansı ve iş değiştirme düşüncesinin oluşmaması açısından da çok önemlidir.
Mutluluk, psikolojik ve bireysel olduğu kadar, ötekiyle ilişkimize de bağlı bir duygudur.